Istoricul Parohiei Henci

Istorie Ianuarie 20, 2013

Parohia Henci, parte componentă  a oraşului Podu Iloaiei este situată la aproximativ 20 Km distanţă faţă de Iaşi. Aşezată într-o zonă în care se înbină armonios câmpia cu dealurile, locuitorii au ca principală ocupaţie agricultura si respectiv creşterea păsărilor şi a animalelor.

 

Comunitatea din Henci este una relativ tânără, numărând aproximativ 100 familii. În centrul satului îşi fac simţită prezenţa cele două instituţii fundamentale ale societăţii: Biserica şi Şcoala. Acestea înbinându-se armonios urmăresc acelaşi scop, formarea omului şi a creştinului pe calea mântuirii.

Şcoala a luat fiinţă in jurul anului 1960, funcţionând în regim de învăţământ preşcolar şi primar. La momentul actual unitatea cuprinde 2 grupe de grădiniţă si 2 clase primare în regim simultan, numărul total al copiilor şcolarizaţi ridicându-se la 70.

Până în anul 2004 parohia Henci a fost filie a parohiei Podu Iloaiei, credincioşii fiind păstoriţi de PC. Pr. Vasile Sârbu. Construcţia bisericii a fost începută pe seama Hotărârii Consiliului Local Podu-Iloaiei Nr.20/1998, temelia fiind pusă în urma sfinţirii locului de către P.C. Pr. Protopop Constantin Andrei în anul 1999, totodată punându-i-se ca zi de prăznuire 27 iulie pomenirea „Sf. M. Mc. Pantelimon”.

În anul 2000 a fost ridicat zidul bisericii, iar în 2001 s-au făcut turnurile şi s-a pus acoperişul. În anul 2002 s-a continuat cu tencuielile din interior şi o parte din exterior, turnându-se Sf.Masă, în 2003 ridicându-se pridvorul şi scările.

Biserica a fost ridicată în formă de cruce, având 2 turnuri, înălţimea ajungând la aproximativ 15m.

În anul 2004 parohia a fost infiinţată în mod oficial odată cu instalarea ca paroh al Preotului Maftei Emanuel - Gabriel.

S-au continuat lucrările cu tencuirea pridvorului şi a exteriorului Bisericii, şi cu procurarea obiectelor necesare săvârşirii cultului divin. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi a unor oameni care "iubesc podoaba casei Sale" s-a realizat şi o frumoasa catapeteasmă din stejar continuându-se apoi cu împodobirea acesteia cu icoane.

În cursul anului 2006 obiectelor bisericeşti deja existente li s-a adăugat si 2 iconostase din stejar, sculptate, un scaun arhieresc şi o strana pentru cantăreţi. Totodată în vara acestui an s-a finalizat exteriorul bisericii, lucrarea fiind executată în praf de marmură.

 

În toamna anului 2009, am început lucrările de pictare a Bisericii, acestea continuând până astăzi.

 

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să-Şi reverse darurile Sale peste noi toţi.